HTML

TéVonal

Virtuális lépések a tenisz történetének hazai népszerűsítéséért. Történetek versenyzőkről, tornákról, sportszerekről, szociális és intézményi összefüggésekről a sportág kezdeteitől közelmúltjáig. Alkalmanként forráskutatás és adatközlés. A blog kínálta keretekhez mérten gazdag és nem egyszer különleges illusztrációkkal tálalva.

Friss topikok

játékosok / egyéb személyek

2010.03.12. 00:19 duplikátum

Az első idegenek

Az újabb NézőTér némiképp legutóbbi bejegyzésemhez kapcsolódik. A nemzetközi kiteljesedés kézenfekvő és mutatós regisztereként összeállítottam mindazon játékosok arcképcsarnokát, akik külföldiként első ízben kaparintották meg a Grand Slam tornák öt versenyszámának valamelyikét. A sor 1891-ben kezdődik azzal az ír hölggyel, akinek amerikai tevékenykedéséről már röviden ejtettem szót előző írásomban, véget pedig 1935-ben ér brit leányzók ausztráliai sikereivel. A megállapítás, miszerint több mint negyven évre volt tehát szükség, hogy a Cahill kisasszony által megkezdett folyamat során minden tekintetben megtörjenek a hazai hegemóniák, azonban meglehetősen csalóka, hiszen például a francia bajnokság, amely mai formájában csak 1925-től létezik, mindössze kilenc év alatt szabadult meg sajátos szüzességétől. Mondhatnánk, a patinás Wimbledon ellenben sokkal tovább tartotta magát, csakhogy ebben az esetben arról nem szabad megfeledkezni, hogy az angolok két versenyszámot is, a női párost és a vegyest, meglehetősen későn, csupán 1913-ban vették fel a programba. Egy szó, mint száz, a puszta évszámoknál lényegesen korrektebb mutatónak számomra az tűnik, hogy az öt versenyszám a négy nagy torna esetében a számok első kiírásától számítva meddig maradt hazai kezekben. Ezt az összesítést a mellékelt táblázat szemlélteti. Talán akkor lehetne még beszédesebb adatokhoz jutni, ha vennénk a fáradtságot — ahogy én nem vettem — átböngészni, mikor melyik számban nevezett az első külhoni próbálkozó, majd összehasonlítani, ehhez képest mikor sikerült végre el is hódítani a hazaiak elől az adott címet. Ilyen alapossággal nem szolgálhatok, viszont képekkel igen. Igyekeztem valamennyi versenyszámról külön-külön megemlékezni, aminek következtében némely játékos több képen is szerepel. Egyedül a sort kezdő teniszezőnővel voltam kénytelen kivételt tenni, azon egyszerű oknál fogva, hogy róla mindössze egyetlen fotográfiával rendelkezem.

Mivel Írország 1921-ben nyerte el függetlenségét, ezért az ennél korábbi ír nemzetiségű wimbledoni bajnokokat nem vettem számításba. Másképp jártam el Anthony Wilding esetében. Hazája, Új-Zéland, politikailag ugyan csupán 1931-től létezik független államként, azonban a teniszvilágban már ennél korábban is önálló nemzet képviselőiként kezelték játékosait, elsősorban épp Wilding személyének és tekintélyes eredménylajstromának köszönhetően. Így például a Davis Kupában már 1905-től ott találjuk az indulók sorában az országot, előbb Ausztráliával közös csapatban, Ausztrálázsia néven, majd 1924-től saját név alatt.

A képek sorrendjét a címszerzések kronológiája szerint és nem tornánként vagy versenyszámonként határoztam meg. Külön jelzem a versenyző neve melletti zárójelben, amikor páros versenyszámban a külföldi győztes hazai játékos oldalán aratott diadalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://tvonal.blog.hu/api/trackback/id/tr701833030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása