HTML

TéVonal

Virtuális lépések a tenisz történetének hazai népszerűsítéséért. Történetek versenyzőkről, tornákról, sportszerekről, szociális és intézményi összefüggésekről a sportág kezdeteitől közelmúltjáig. Alkalmanként forráskutatás és adatközlés. A blog kínálta keretekhez mérten gazdag és nem egyszer különleges illusztrációkkal tálalva.

Friss topikok

játékosok / egyéb személyek

2009.06.07. 21:51 duplikátum

Roger a klubban

Fontolgattam már egy ideje egy olyan rovat indítását, amelyben a képek dominálnak. Szemrevaló tárlatok létrehozását valamely témakörben. Federer történelmi győzelme adta a végső lökést ahhoz, hogy a NézőTér sorozatcím alatt az ötlet megvalósulásba menjen át. Rengeteg szép és érdekes képpel rendelkezem, amiket egyrészt kár lenne minden haszon nélkül őrízgetni, másrészt pedig egy ilyen rovat akkor is jól jöhet, amikor egyéb teendőim miatt nincs időm és energiám hosszabb bejegyzéseket írni.

Szóval az első tárlat a legőszintébb tiszteletadás jegyében fogant. Roger, azon kívül, hogy beállította Sampras rekordját, belépett a tenisz történetének egyik legszűkebb klubjába. A többszörös Grand Slam tornagyőztesek viszonylag tágasabb csoportjából azon kevesek közé tette át székhelyét, akik pályafutásuk során mind a négy nagy tornán megízlelhették a győzelem ízét. E fölött már csak az a néhány fős gárda tanyázik, akiknek ez a bravúr egy naptári évben sikerült, vagy esetleg — némi engedményt téve — az a pár taggal bővebb csapat, akiknek ez egymást követő négy Grand Slam tornán jött össze, naptári megkötés nélkül. Az aranykezű svájcinak talán még egyszer ezt is megadja a tudása és a sors. Mindenesetre a mai napon tizenötödikként neve felvésetett arra a képzeletbeli dicsőségtáblára, ahová őt megelőzően öt férfi és kilenc nő teniszezte fel magát, azok, akik teljesítették, amit az angol frappánsan így nevez: career Grand Slam. Lássuk hát, kik közé keveredett Federer! A játékosok neve mellett közlöm, mikor nyerték meg először az egyes tornákat, kiemelten pedig azt, hogy melyiket sikerült negyediknek elhódítaniuk és mikor, azaz melyik évben léptek be ebbe a bizonyos elit klubba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tvonal.blog.hu/api/trackback/id/tr1001170175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ronson 2009.06.07. 23:11:07

Jó kis összeállítás, szuper fotókkal.

Federer pedig abszolút megérdemelten került ezen elit klubba.

üdv.

Tábornok tizedes 2009.06.07. 23:27:06

erdemes a ruhakra es az utokre is egy-egy pillantast vetni.

amugy ez a venus ez mi a faszbol, hat hogy nez ez ki?

Macskanátha 2009.06.07. 23:36:00

Az a durva, hogy a férfi teniszsport meghatározó alakjainak ezek szerint nem sikerült ez a bravúr, ami ma Federer-nek összejött! A teljesség igénye nélkül: Pete Sampras, John McEnroe, Jimmy Connors, Ivan Lendl, Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Villander, stb...

pocak 2009.06.07. 23:40:54

@Tábornok tizedes: Az, akire gondolsz, Serena, és valójában tök mindegy, hogy néz ki.

Az meg külön vicces, hogy összesen ketten vannak, akik a career Grand Slam mellé olimpiát is nyertek. Ők ketten ma férj és feleség. (De milyen génjei lehetnek a gyerekeiknek, te jó ég?)

Különben meg hála a jó égnek, hogy ebben a csapatban van végre Federer, mert nagyon itt a helye. Mint ahogy Nadalnak is itt lesz, ha megcsinálja, ami Borgnak hibádzott: a US Opent.

pocak 2009.06.07. 23:48:45

@Macskanátha:
Viszont Edberg az egyetlen, aki juniorként Grand Slamet csinált. Rendes naptárit, asszem 83-ban.

McEnroe különben csak két GS-versenyt nyert meg (Wimbledon, US Open), Connors nem nyert Garrost (viszont salakon nyert US Opent!), Lendlnek hál isten, sose jött össze Wimbledon (két vesztett döntő), Borg valami rejtélyes oknál fogva (John McEnroe-nak hívták) nem bírt US Opent nyerni, Wilander nem nyert Wimbledont (de nyert füvön Aus Opent).

Ellenben Edberg juniorként rendes calendar Grand Slamet csinált asszem 83-ban.

pocak 2009.06.07. 23:49:28

Na Edberget kétszer is beleírtam. :)

Shinjuku 2009.06.07. 23:55:20

Hozzateve azt hogy az Ausztral bajnoksag 1987-ig fuvon folyt es 1988-ban lett kemeny boritas... pontosabban Rebound Ace ami teljesen mas mint az amerikai felulet... Ez azt jelenti hogy a negy kulonbozo boritason csak Graf, Agassi, Williams es most Federer tudott nyerni... 2008-tol pedig megint uj feluleten jatsszak az Ausztral Opent... ezuttal nincs gumikeverek a festekben, a felulet hasonlit a PlexiPave-hez... ugyanaz a ceg is gyartja, a neve PlexiCushion... de meg igy is mas mint a US Open palyaboritasa...

Shinjuku 2009.06.07. 23:59:28

Ja... es kozuluk egy even belul csak Graf tudta megcsinalni... olyannyira hogy neki 1988-ban Golden Slam-je volt (mind a negy slamet megnyerte egy evben es ugyanabban az evben olimpiai aranyat is nyert.) Ezt rajta kivul senki sem volt kepes eddig megcsinalni (okes, a tenisz csak 1988-ban kerult vissza az olimpiai sportok koze mert 1924 utan levettek a programrol a jol ismert profi-amator konfliktus miatt.)

duplikátum 2009.06.08. 02:16:02

Hűha! Ennyi kommentárt! Köszönöm!

Valóban lehetne még sok mindenre kitérni ezzel kapcsolatban. Például, ha már szóba jöttek a felületek változásai, akkor arról a további tényezőkről is érdemes lenne szót ejteni, amik a maguk módján és idejében szintén megnehezítették a Grand Slam tornák összegyűjtését.

(i) Elsőként magának a fogalomnak kellett megszületnie és felértékelődnie. Erre a folyamatra épp az előző bejegyzésemben található némi utalás, talán majd egyszer a fogalom bővebb keletkezéstörténetét is megírom (aznap, amikor Roger eleget tesz a kalendárium támasztotta igényeknek?). Ezzel kapcsolatban talán a játékosok közül Jack Crawford neve a legfontosabb. Az ausztrál játékos volt az első, aki először került a Grand Slam közvetlen közelébe. 1933-ban már mindhárom előző cím a birtokában volt, és három játszmát követően a US döntőjében is vezetett Perry ellen, amikor rátört a fáradtság és az asztmája. Az utolsó két játszmában már csak egy gémet nyert. A teniszvilág istenigazából Crawford fantasztikus szezonja után kezdte ízlelgetni a fogalmat: Grand Slam.

(ii) 1925-öt után, amikortól egyáltalán fölvetődhetett a kérdés, óriási figurák uralták a teniszvilágot. Lenglen és Wills, a Muskétások, valamint Tilden. Ausztráliába viszont szinte soha nem utaztak el. Egyedül Borotra nyert közülük ott a világvégén 1928-ban, ám ő meg elvesztette élete egyetlen US döntőjét még két évvel korábban. Ezen a téren a harmincas évek hozott változást, bár igaz, hogy ekkor még főleg a férfiak utazgattak. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy csak számukra létezett ekkor még valódi nemzetközi csapatverseny, a Davis Kupa, melynek keretében ekkor még az a gyakorlat dívott, hogy sokszor egyszerre több mérkőzést is lebonyolítottak az érdekelt csapatok részvételével a Grand Slam tornákhoz igazítva Nagy Britanniában, Ausztráliában és az USA-ban. A nők "csapatversenye", a Wightman Kupa viszont, kiírása szerint a britek és az amerikaiak magánügye volt.

(iii) Az ötvenes-hatvanas években viszont főleg a férfiak dolgát nehezítették az egyre csábítóbb ígéretekkel előálló profi körversenyek szervezői. Az ausztrál aranykor jobbnál jobb játékosait alig néhány éves amatőrködést követően egyszerűen elszipkázták a Grand Slam tornák nézőközönsége és az azokon learatható dicsőségek elől. Szinte borítékolni lehetne, hogy Frank Sedgman, Ashley Cooper, Lew Hoad, Ken Rosewall az aussie-k, Pancho Gonzales, Bobby Riggs és Tony Trabert pedig a jenkik részéről legalább egy-egy karrier Grand Slam-et összeraktak volna. Legtöbbjüknek a röpke amatőr évek alatt három már megvolt a négyből, képességeik pedig messze menően feljogosítják az utókort egy ilyen feltételezésre.

(iv) És valóban, a felületek sokasodása jelentett újabb akadályt. Volt három érdekes év (1975-1977), amikor az Amerikai Nemzetközit salakon rendezték. Ez egyrészt a hazai játékosok képzettségét tekintve tökéletes öngól volt, másrészt viszont a négy nagy fele-fele arányban osztozott fű és salak ügyében. Borg salakon sem tudott élni a lehetőséggel az óceán túlsó partján, Guillermo Vilas azonban pazar éveket mondhatott magáénak ekkor. 1978-ban előbb a US Open, tíz évre rá pedig Ausztrália váltott kemény felületre, miközben, ahogy azt Shinjuku is említette, ezek egymástól is erősen különböznek.

(v) Végül csak utalásképpen jegyzem meg, hogy az ausztrál rendezvény a hetvenes évek közepétől a nyolcvanas évek elejéig itt most nem részletezendő okokból nagyon súlyos válságot élt át, ami az indulók összetételében is nem egy alkalommal megmutatkozott. Olyan ausztráliai győzőkhöz, mint a férfiaknál Edmondson, Teacher vagy Kriek, a nőknél O'Neil és Jordan, csak a legelvetemültebb teniszfanatikusok tudnának arcokat kapcsolni. A presztízsnek ez a majdnem tíz éves megingása szintén nem segítette mind a négy nagy begyűjtését abban az időben.

josepapa 2009.06.08. 07:43:32

Jó volt látni tegnap Federert, jó volt látni, hogy győztesként is tud sírni. Azt hiszem, nagyon közel van ahhoz, hogy megkapja a minden idők legnagyobb játékosa képzeletbeli címet.

Jokerpofa 2009.06.08. 07:48:36

Üdv posztíró!

Rod Laver fotójának a forrását szeretném elkérni. Köszönöm szépen.

slowrunner 2009.06.08. 08:20:58

@pocak:
Edberg igen közel állt ahhoz, hogy Roland Garrost nyerjen, 89-ben 2:1-re vezetett Chang ellen a döntőben.

Beckernek is a RG hiányzik. (89-ben elődöntő, Edberg ellen out 5 játszmában.)

Lendl megérdemelte volna, de Wimbledon nem jött össze neki.

No meg Sampras, sosem értettem, hogyan nem tudott egyszer sem RG-t nyerni.

xenuka 2009.06.08. 08:27:50

Aki a négy grand slam győzelmet képes megcsinálni az automatikusan belép nálam a fehér sport hall of fame-jébe, függetlenül attól, hogy stílusa, dinamikája, emberi mivolta milyen. Ez már egy olyan sportteljesítmény, ami megmutatja ki az, aki "csak" nagy alakja a tenisznek és ki az, aki örökké csillag marad a tenisz hőseinek csarnokának égboltján.

Hölgyeim és uraim, íme a bajnokok listája:
www.uni-miskolc.hu/~wwwfemsz/xtenisz.htm

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.06.08. 08:34:25

az már biztos, hogy ebben a játékban a jó idegeknek legalább akkora szerepük van, mint a technikai tudásnak.

brutusbrutalis 2009.06.08. 08:37:22

Mi egyel korábbra vártuk a tizennegyediket, de így is szép:
autogram.blog.hu/2009/02/01/roger_federer_autogramja

VVega · https://debugme.eu/ 2009.06.08. 08:50:50

Nem semmi összeállítás, grat :)
Wilander mondott tegnap valami olyasmit, hogy a nézők a meccs vége felé közeledve mindig átpárolnak a hátrányban levő játékoshoz, mert még több teniszt szeretnének látni. Aztán úgy folytatta, hogy a mai döntő más, itt mindenki elégedett lesz, ha Federer behúzza három gyors játszmában. Nagyon jó volt látni, ha valaki, akkor ő megérdemelte már. Az idei év így még az övé lehet, de jövőre...az új uralkodó elit már itt dörömböl az ajtón :)
Tetszik a blog, olvasni fogom.

pocak 2009.06.08. 13:54:11

@slowrunner:
Hát azt a meccset, meg a Lendl elleni elődöntőt nehéz elfelejteni az alulról szerváló Changgal.

duplikátum 2009.06.08. 14:48:39

Theodoronak!

Laver fotója a következő helyen található:
www.jamd.com/image/in-search/Rod+Laver/#359g1529670
süti beállítások módosítása